Losos s kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečným salátem

Lososa s červenými kroupy jsem vařila již několikrát a vždy měl úspěch.

1 porce tohoto pokrmu obsahuje dostatek kvalitních bílkovin a tuků z lososa (včetně omega 3 nenasycených mastných kyselin). Červená řepa, kroupy a výtečný salát z fenyklu a jablek doplní sacharidy,  potřebné vitamíny, minerální látky a vlákninu.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 filety z lososaDSC_0200
  • 200 g pečené nebo vařené červené řepy
  • 300 ml vývaru (zeleninového či kuřecího) nebo vody
  • 100 g krup
  • 1 čerstvý fenykl
  • 1 jablko
  • 1 citrón nebo limetku
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  1.  Řepu upečeme v troubě. Pečeme ji celou včetně slupky a zabalenou v alobalu při 200°C cca 50 minut do měkka. Po vychladnutí odstraníme slupku a následně z řepy mixérem vytvoříme pyré.
  2. Kroupy upravíme podle návodu. Ječné kroupy se upravují jinak než špaldové kroupy. Já používám lámanku z krup, která je uvařená za 15 minut. Kroupy po uvaření smícháme s s řepným pyré a dochutím solí a pepřem.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C.
  4. Lososa potřeme olejem, posypeme čerstvým tymiánem, posolíme a opepříme. Pečeme v troubě cca 8 minut.
  5. Jablko a fenykl nakrájíme na tenké plátky. Pomůže struhadlo nebo škrabka. Zelené výhonky fenyklu použijeme na ozdobu. Pokapeme šťávou z půlky citronu a promícháme. Salát pokapeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.
Nutriční analýza receptu
Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.